Home > Expertises > Arbeidsveiligheid > VCA-certificatie en VCA-lesmateriaal
VCA-certificatie en VCA-lesmateriaal
Werknemers, ZZP-ers en leidinggevenden die werken op een bouwterrein of in een risicovolle omgeving zijn vaak verplicht een VCA-diploma te halen. In een VCA-cursus leren zij om veilig te werken en rekening te houden met het milieu en de gezondheid van henzelf en anderen. Met een VCA-diploma kun je aantonen dat je daadwerkelijk over deze kennis beschikt. Maar hoe ziet die VCA-cursus er precies uit, wat is het verschil tussen Basis-VCA en VOL-VCA en hoe werkt het met VCA certificatie? Je leest het hier.
De afkorting VCA staat voor: Veiligheid Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Het VCA is een certificeringssysteem dat bedrijven dus toetst op het veiligheids- en gezondheidsbeleid. Het doel is dan ook om het aantal ongevallen op de werkvloer te verminderen en de werkomgeving te verbeteren. Dit is vooral bedoeld voor risicovolle sectoren als de bouw, industrie en petrochemie bijvoorbeeld. Het VCA-systeem wordt beheerd door de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV); een onafhankelijke stichting ter bevordering van de veiligheid, arbeidsomstandigheden, het milieu en de competenties van de leden van de (branche-) organisaties die bij SSVV zijn aangesloten.
Voor wie is welk VCA-certificaat?
Overzicht verschillende VCA-certificaten
Wanneer we het hebben over VCA-certificering maken we onderscheid in 3 verschillende soorten VCA-certificaten. De Basis-VCA, de VOL-VCA en de VIL-VCU(Veiligheid en Gezondheid Checklist Uitzendorganisaties). De verschillen tussen B-VCA en VOL-VCA en VIL-VCU leggen we hier uit.
Basisveiligheid VCA (B-VCA)
De basisveiligheid VCA is bedoeld voor medewerkers die werken voor een aannemer in een risicovolle omgeving zoals een bouwterrein. Met de B-VCA wordt aangetoond dat hij/zij in staat is veilig te kunnen werken en rekening kan houden met het milieu en de gezondheid van zichzelf maar ook van anderen.
Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL-VCA)
De VOL-VCA is verplicht wanneer iemand werkt in een leidinggevende functie of een zzp’er die als onderaannemer bij een VCA-gecertificeerd bedrijf werkt. Daarnaast bevat het extra onderwerpen over verantwoordelijkheid en veiligheid op de werkvloer. Het verschil tussen de VCA en de VOL-VCA zit hem dus voornamelijk in een stukje leiderschap.
Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden van uitzendorganisaties (VIL-VCU)
VIL-VCU is bedoeld voor intercedenten en leidinggevenden van uitzendbureaus die personeel uitzenden naar VCA-gecertificeerde bedrijven. Het richt zich op het veilig uitzenden van personeel naar risicovolle omgevingen. Hiermee weet de intercedent of leidinggevende van het uitzendbureau welke veiligheidseisen gesteld worden aan personeel bij VCA-gecertificeerde bedrijven. Zo weet diegene precies waarop gelet moet worden bij het zoeken van de juiste uitzendkrachten.
Voorbereiden op het VCA-examen
Om de veiligheid op de werkvloer te vergroten én om te voldoen aan de wet-en regelgeving zijn er dus diverse VCA-cursussen die gegeven kunnen worden. Tijdens het geven van de VCA-cursussen is het essentieel dat je beschikt over de juiste VCA-leerstof, denk aan VCA-cursusboeken of een VCA e-learning.
Voor de examens B-VCA en VOL-VCA hebben wij specifieke lesstof beschikbaar. Voor het examen VIL-VCU kun je eveneens het lesmateriaal gebruiken van VCA-VOL.
Overzicht VCA-lesmateriaal
VCA (cursus) boeken
Om jouw cursist klaar te stomen voor het VCA- examen is het essentieel dat je gebruik maakt van pakkend en goed lesmateriaal. Daarom heeft NIBHV het VCA-leerstof ontwikkeld, zoals het VCA- (cursus)boek ‘Basisveiligheid VCA’ ontwikkeld. Dit VCA-(cursus)boek behandelt alle essentiële veiligheidsregels- en procedures binnen sectoren zoals de bouw, (petro)-chemie en industrie. Naast theorie bevat het boek praktijkgerichte vragen om de cursist voor te bereiden op het examen. Het bevat multiple choice vragen en meerdere praktijkgerichte ‘toepassingsvragen’.
Het VOL-VCA cursusboek bevat naast de basisveiligheid ook extra leerstof gericht op leidinggevenden en zzp’ers. Het behandelt specifieke verantwoordelijkheden zoals het inschatten van risico’s, veilig werken met onderaannemers en het aansturen van medewerkers op een veilige manier. Daarnaast bevat het verdieping over wet- en regelgeving, veiligheidscultuur en taakrisicoanalyses, zodat leidinggevenden beter kunnen voldoen aan hun extra verantwoordelijkheden op de werkvloer.
Bekijk hier de boeken voor B-VCA en VOL-VCA.
VCA PowerPoint-presentaties (voor opleiders en werkgevers)
Naast de cursusboeken VCA hebben we ook kant-en-klare Powerpoint-presentaties beschikbaar voor jou als opleider of werkgever, die zelf VCA-cursussen voor het personeel organiseert.
Onze kant-en-klare PowerPointpresentaties maken het geven van de Basisveiligheid VCA cursus of VOL VCA cursus eenvoudiger en efficiënter. Je weet zeker dat alle belangrijke informatie aan bod komt, zodat jij je kunt focussen op het lesgeven zelf – precies wat je het leukst vindt! Natuurlijk is het wel mogelijk om de presentaties zelf verder op maat te maken en aan te vullen waar nodig. De presentaties sluiten naadloos aan bij de laatste versies van de VCA cursus boeken en voldoen aan de nieuwste eind- en toetstermen.
Bekijk hier de presentaties voor B-VCA en VOL-VCA.
VCA-certificering en geldigheid
Is het VCA-examen met een voldoende afgesloten? Dan wordt het certificaat B-VCA ,VOL-VCA of VIL-VCU opgenomen in het Centraal Diploma Register. De geldigheid van de diploma’s is 10 jaar. Naast een officieel erkend VCA-diploma ontvangt de cursist ook een persoonlijke pas.
Wil je weten of jouw VCA-diploma geregistreerd staat? Of wil je controleren of jouw diploma nog geldig is? Dat kun je hier checken.