Ontruimingsplan, bhv en brandveiligheid
Een cruciaal onderdeel van een juiste bedrijfsveiligheid is het ontruimingsplan. Een goed ontruimingsplan zorgt ervoor dat medewerkers efficiënt in veiligheid gebracht kunnen worden. Ontruimen gebeurt dan ook preventief. Jouw medewerkers en collega’s moeten weten hoe ze op een gestructureerde manier een gebouw kunnen verlaten. Het belang van het ontruimingsplan, de wet- en regelgeving en een kant en klaar ontruimingsplan, je leest het hier.
Het belang van een ontruimingsplan
Een goed opgesteld ontruimingsplan is van cruciaal belang voor de veiligheid van iedereen in een gebouw. Het is niet alleen een kwestie van een plan downloaden maar het belangrijkste is het het op maat maken van het plan voor jouw organisatie. In geval van brand, gaslekkage of een andere noodsituatie zorgt een duidelijk en gestructureerd en gepersonaliseerd plan ervoor dat medewerkers, bezoekers en bewoners snel en veilig het pand kunnen verlaten. Dit minimaliseert paniek en verkleint het risico op slachtoffers en schade. Bovendien is een ontruimingsplan niet alleen een praktische noodzaak, maar ook een wettelijke verplichting voor veel organisaties en bedrijven.
Wat staat er in een ontruimingsplan?
Een ontruimingsplan bevat alle essentiële instructies en procedures om een ontruiming soepel te laten verlopen. Dit omvat onder andere een overzicht van vluchtroutes, nooduitgangen, de locatie van blusmiddelen en de EHBO-post. Maar ook worden de taken van de bedrijfshulpverleners (bhv’ers) hierin duidelijk benoemd. Een ontruimingsplan bevat ook de communicatierichtlijnen voor het alarmeren van de hulpdiensten en het aanwijzen voor het verzamelen op een veilige verzamelplaats. Kortom, een goede ontruiming valt en staat met een goed ontruimingsplan.
Meer dan alleen een document
Nu we je overtuigd hebben van het belang van een ontruimingsplan is er een nog belangrijkere stap: het oefenen. Het alleen hebben van een ontruimingsplan op papier of in e
en map zorgt nog niet voor een soepele ontruiming als er daadwerkelijk een incident plaatsvindt. Daarom is het belangrijk dat het ontruimingsproces niet alleen op papier staat; maar iedereen binnen
de organisatie moet bekend zijn met het ontruimingsplan (de mensen, middelen, procedures) en de gelegenheid krijgen om zich de procedures eigen te maken. dient zich het proces eigen t
e maken. Oefen daarom minimaal één keer per jaar het ontruimingsplan door het in de praktijk te toetsen, door middel van simulaties zoals table-tops of ontruimingsoefeningen. Iedereen dient (in geval van calamiteit) op een juiste en ordelijke wijze het gebouw te verlaten.
Met de opgedane praktijkervaring uit deze oefeningen kan het ontruimingsplan vervolgens – indien nodig – worden bijgesteld.
Een goed ontruimingsplan:
- geeft handvatten aan een gestructureerde ontruiming
- voorkomt slachtoffers
- voorkomt extra schade door adequaat handelen
- voorkomt of beperkt je reputatieschade
Het is dus belangrijk voor organisaties dat het ontruimingsplan op orde is! Als er binnen de organisatie reeds een bhv-plan of bhv-plan met ontruimingsplan is, stem het ontruimingsplan en het bhv-plan dan op elkaar af.
Templates ontruimingsplan NIBHV
Ons gratis Template voor voorbeeld ontruimingsplan geeft je handvatten voor het ontruimingsplan. Zo gaat het over de basisgegevens van het bedrijf, hoe de ontruimingsorganisatie eruit ziet en hoe je dit dient in te vullen. Dit gratis template geeft je een beeld van hoe jouw ontruimingsplan eruitziet.
Naast ons gratis voorbeeld template hebben we voor slechts €8,50 ook een op maat te maken ontruimingsplan. Dit interactieve document biedt een model voor een ontruimingsplan (inclusief evaluatieformulier) waarmee je gemakkelijk je eigen ontruimingsplan kunt maken voor jouw bedrijf door de template simpelweg door te lezen en in te vullen. Zo heb jij als bhv’er of organisatie binnen 20 minuten een compleet ontruimingsplan specifiek gericht op jouw bedrijf klaarliggen.
De volledige template is voor een klein bedrag te bestellen in de webshop: