Home > Expertises > Bedrijfshulpverlening > Herhalingscursus eerste hulp bij werken met kinderen
Herhalingscursus eerste hulp bij werken met kinderen
De herhalingscursus eerste hulp bij werken met kinderen is voor medewerkers die al beschikken over een basis certificaat Eerste Hulp bij werken met kinderen.
In deze cursus herhaal je je kennis en vaardigheden om eerste hulp te kunnen verlenen aan kinderen van 0 jaar tot de puberteit. Als je werkt met kinderen in bijvoorbeeld crèches, basisscholen, buitenschoolse opvang of sportaccommodaties is het essentieel dat je je kennis over eerste hulp bij werken met kinderen paraat houdt en je vaardigheden voor het geven van eerste hulp aan kinderen bij een ongeval regelmatig oefent.
Als medewerker ben je sneller bij een ongeval dan de ambulance of politie. Jij kan het verschil maken in de beginfase en levens redden. In sommige situaties kan je zelfstandig eerste hulp verlenen, soms is overleg met zorgprofessionals nodig of een bezoek aan een huisarts. Als je 1-1-2 moet bellen, bijvoorbeeld bij een beenbreuk of bij een reanimatie, dan draag je een kind in een zo goed mogelijke conditie over aan de ambulancezorgverleners.
In de herhalingscursus eerste hulp bij werken met kinderen beperken we ons tot de soorten letsels die in de meeste bedrijven waar met kinderen wordt gewerkt kunnen voorkomen. Als er in jouw bedrijf specifieke risico’s gelden, zal je daar een aanvullende cursus of instructie voor moeten volgen. Kinderen kunnen kwetsbaar zijn en het is belangrijk om specifieke risico’s en letsels die zich in die context kunnen voordoen, te benadrukken.
Daarna herhaal je wat de oorzaken, kenmerken, beoordeling en de aanpak is bij het verlenen van eerste hulp aan kinderen voor de verschillende letsels. Er wordt herhaalt en geoefend wat wat je moet doen bij wonden, bloedingen, botbreuken, ontwrichten, wervelletsels, inhalatieletsel, problemen met het bewustzijn, ademhalingsproblemen en een circulatiestilstand.
Duur cursus
NIBHV adviseert een cursusduur van minstens acht uur. Opleiders kunnen de cursustijd zelf indelen, bijvoorbeeld in één hele dag of in twee halve dagen.
Het praktijkdeel van de cursus is een onmisbare schakel in jouw leerproces, dan leer je de theorie uit de leerstof toe te passen. De bhv-instructeur zal je tijdens de praktijkcursus helpen om alle vaardigheden opnieuw uit te uitvoeren, zodat je tijdens de praktijktoets kan laten zien dat je de eindterm beheerst.
Informatie over data, plaats en kosten is te verkrijgen bij onze bhv-opleiders.
Je kan ook kiezen voor de online variant met praktijkgedeelte: dan doe je de theorie via e-learning en volg je een halve dag praktijkcursus waarin het aanleren van de vaardigheden centraal staat. Informeer bij je opleider naar de mogelijkheden.
Toelatingseisen
Voor toelating tot de cursus herhaling eerste hulp bij werken met kinderen geldt dat je in het bezit moet zijn van het certificaat basis eerste hulp bij werken met kinderen. Het advies aan de cursisten is om voorafgaand aan de cursus het boek of de e-learning eerste hulp bij werken met kinderen te bestuderen.
Certificering
In de kinderopvang en peuterspeelzalen moet er per 1 januari 2018, altijd minimaal één volwassene aanwezig zijn die een geldig en geregistreerd certificaat heeft voor het verlenen van eerste hulp aan kinderen. Het certificaat ‘Eerste Hulp bij werken met kinderen’ van NIBHV is een geldig certificaat en staat vermeld op de lijst van geregistreerde certificaten van de ministeriële Regeling voor de uitvoering van het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen.
Examen, eindterm en competenties
Het examen bestaat uit een praktijktoets. Tijdens de praktijktoets beoordeelt de instructeur of je in staat bent de competenties uit te voeren.
Eindterm: je kan eerste hulpverlenen aan kinderen van 0 jaar tot de puberteit.
In de praktijktoets beoordeelt de instructeur of je:
- een kind kan verplaatsen met de Rautekgreep;
- eerste hulp kan verlenen bij:
-
- wonden;
- bloedingen;
- botbreuken en ontwrichtingen;
- een kind in de stabiele zijligging kan leggen;
- een luchtwegafsluiting bij een baby/kind kan opheffen;
- een bewustzijnsstoornis kan herkennen bij een baby/kind en daarbij op de juiste wijze kan handelen;
- de luchtweg van een baby/kind kan openen, de ademhaling kan controleren en vervolgens een circulatiestilstand kan herkennen;
- borstcompressies en beademingen kan geven aan een baby/kind;
- een baby/kind kan reanimeren;
een Automatische Externe Defibrillator (AED), zowel als bhv’er als bediener, kan gebruiken
Aanmelden voor de cursus
Je kan de herhalingscursus volgen bij één van onze gecertificeerde opleiders. NIBHV toetst de kwaliteit van deze opleiders. Gecertificeerde opleiders leiden cursisten op tot bhv’ers op basis van onafhankelijke persoonscertificering op. Vraag bij jouw opleider naar NIBHV-certificering , zodat je zeker weet dat je een goede cursus krijgt.
Zoek je een (nieuwe) bhv-opleider? Zoek dan in onze database.
Meer informatie:
Bekijk onze producten in de NIBHV webshop.
Lees ook meer over onze aanvullende bhv-verzekering.
Meer weten? Neem contact met ons op.