Home > Expertises > Arbeidsveiligheid > VCA-examens en VCA-lesmateriaal
VCA-examens en VCA-lesmateriaal
Werknemers, ZZP-ers en leidinggevenden die werken op een bouwterrein of in een risicovolle omgeving zijn vaak verplicht een VCA-diploma te halen. In een VCA-cursus leren zij om veilig te werken en rekening te houden met het milieu en de gezondheid van henzelf en anderen. Met een VCA-diploma kun je aantonen dat je daadwerkelijk over deze kennis beschikt.
De afkorting VCA betekent: VGM (Veiligheid Gezondheid en Milieu) Checklist Aannemers. Het VCA-systeem wordt beheerd door de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV); een onafhankelijke stichting ter bevordering van de veiligheid, arbeidsomstandigheden, het milieu en de competenties van de leden van de (branche-) organisaties die bij SSVV zijn aangesloten.
Voor wie is welk VCA-examen?
Overzicht verschillende VCA-examens
Basisveiligheid VCA (B-VCA)
Ga je aan de slag voor een aannemer op een bouwterrein of in een risicovolle omgeving? Dan dien je in het bezit te zijn van een geldig B-VCA-diploma. Daarmee toon je aan dat je veilig kunt werken en rekening houdt met het milieu en de gezondheid van jezelf en anderen.
Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL-VCA)
Heb je een leidinggevende functie, ben je een ZZP’er die als onderaannemer bij een VCA-gecertificeerd bedrijf werkt? Dan dien je in het bezit te zijn van een geldig VOL-VCA-diploma. Daarmee toont je aan dat je op de hoogte bent van de geldende eisen op het gebied van Veiligheid, Gezondheid en Milieu en verantwoordelijkheid draagt voor je eigen veiligheid en de veiligheid van anderen.
Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden van uitzendorganisaties (VIL-VCU)
Ben je intercedent of leidinggevende van een uitzendbureau? Dan dien je in het bezit te zijn van een VIL-VCU-diploma. Daarmee toon je aan dat je weet welke veiligheidseisen worden gesteld aan personeel bij VCA-gecertificeerde bedrijven en weet je waarop je moet letten bij het zoeken van uitzendkrachten.
Voorbereiden op het VCA-examen
Om veilig te kunnen werken is het belangrijk dat een cursist over uitgebreide kennis van de VCA-lesstof beschikt. Een goede voorbereiding is dan ook onmisbaar om te slagen voor het VCA-examen. Voor de examens B-VCA en VOL-VCA hebben wij specifieke lesstof beschikbaar. Voor het examen VIL-VCU kun je eveneens het lesmateriaal gebruiken van VCA-VOL.
Overzicht VCA-lesmateriaal
VCA boeken
Leer je het liefst uit een boek? NIBHV heeft de leerstof voor VCA-examens verzameld in een handig leerboek. Bekijk hier de boeken voor B-VCA en VOL-VCA.
VCA PowerPoint-presentaties (voor opleiders en werkgevers)
Ook hebben we handige Powerpoint-presentaties beschikbaar voor opleiders en werkgevers die zelf VCA-cursussen voor hun personeel organiseren. Bekijk hier de presentaties voor B-VCA en VOL-VCA.
VCA-diploma en geldigheid
Heb je je examen met een voldoende afgesloten? Dan wordt je diploma B-VCA ,VOL-VCA of VIL-VCU opgenomen in het Centraal Diploma Register. De geldigheid van de diploma’s is tien jaar. Naast een officieel erkend VCA-diploma ontvang je ook een persoonlijke pas.
Wil je weten of jouw VCA-diploma geregistreerd staat? Of wil je controleren of jouw diploma nog geldig is? Dat kun je hier checken.